Zonnepanelen subsidies? Doe het zo!

Zonnepanelen subsidies? Doe het zo!

Zonnepanelen zijn een milieuvriendelijke manier om stroom voor jouw huishouden op te wekken. Het is dus niet gek dat veel huizen tegenwoordig daken hebben met zonnepanelen erop. Behalve het feit dat zonnepanelen zorgen voor groene stroom, kan het ook op financieel vlak aantrekkelijk zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Zo kun je met zonnepanelen op je dak compleet onafhankelijk van een energieleverancier worden! Dit neemt niet weg dat zonnepanelen voor de meeste mensen een flinke investering zijn. Daarom zijn er diverse zonnepanelen subsidies en andere financiële regelingen in het leven geroepen die het gebruik van zonnepanelen aanmoedigen. In dit artikel lees je meer informatie over deze financiële tegemoetkomingen.

Subsidies voor zonnepanelen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: er is geen landelijke zonnepanelen subsidie meer voor het aanschaffen van zonnepanelen. Deze subsidie is er wel geweest, in 2012 en 2013. In ruil voor de aankoopsubsidie hebben veel gemeenten lokale subsidies en voordelige leningen beschikbaar gesteld. Zijn zonnepanelen zonder subsidies dan nog wel aantrekkelijk?

Lokale zonnepanelen subsidies

Iedere gemeente heeft eigen regels opgesteld wat betreft het verstrekken van subsidies. Voordat je zonnepanelen koopt, is het dan ook verstandig om bij jouw gemeente na te vragen welke maatregelen zij precies volgens de Energiesubsidiewijzer subsidiëren. Van de ruim 350 gemeenten in Nederland, beschikken er zo een 10 over subsidies voor zonnepanelen. Daarnaast bieden enkele provincies in Nederland zogenoemde provinciale subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen. Woon je in een van deze gemeentes of provincies die subsidiëren? Dan maakt dit het kopen van zonnepanelen natuurlijk gelijk nog wat aantrekkelijker!

Leningen tegen gunstige voorwaarden

Naast lokale subsidies, zijn er leningen beschikbaar voor iedereen die zonnepanelen aanschaft. Aan de leningen zitten gunstige voorwaarden verbonden. Deze voordelige leningen zijn:

  • Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening is landelijk beschikbaar voor particulieren en Vereniging van Eigenaars (VvE’s). Met de Energiebespaarlening is het mogelijk om jouw huis of wooncomplex energiezuinig te maken en te verduurzamen. Zonnepanelen vallen hier ook onder, en vaak is deze lening in staat om zowel de aanschaf als de installatie volledig te vergoeden. De looptijd van de Energiebespaarlening hangt af het bedrag dat wordt geleend. De looptijd varieert van 10 tot wel 30 jaar. Het is niet mogelijk om een Energiebespaarlening af te sluiten wanneer je ouder bent dan 75 jaar.
  • Duurzaamheidslening. Door middel van een Duurzaamheidslening is het mogelijk om tegen lage rente geld te lenen om jouw huis duurzaam te maken. Denk hierbij aan zonneboilers, isolatie en natuurlijk zonnepanelen. Het maximale leenbedrag is € 25.000 en de looptijd van deze lening is 10 of 15 jaar. Woon je in Amsterdam? Dan kun je gebruik maken van de zeer voordelige Energielening Amsterdam. Deze lening maakt het huiseigenaren en huurders mogelijk om renteloos de verduurzaming van hun woning te financieren! Ook hier bedraagt de looptijd van de lening 10 of 15 jaar. Het maximale leenbedrag komt neer op € 15.000 zonder isolatie en € 25.000 mét isolatiekosten.

Terugvragen btw

Heeft de gemeente of provincie waarin jij woont geen subsidies omtrent zonnepanelen? En zie je een lening afsluiten ook niet zo zitten? Dan is het goed om te weten dat iedereen die zonnepanelen koopt, de mogelijkheid heeft om de btw over het aankoopbedrag terug te vragen. Hierdoor kun je gemakkelijk honderden euro’s besparen!

Salderingsregeling

Tot slot hebben zonnepanelen een salderingsregeling. Deze zogenoemde terugverdientijd houdt in dat de kosten die gemaakt worden, zich na ongeveer 7 jaar weer uitbetalen in de vorm van gratis stroom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.